Mijn eerste cliëntje van vandaag is een meisje van 9 jaar. Ze komt voor een evaluatiegesprek i.v.m. ondergewicht. De eerste gesprekken was ze wat verlegen, maar de laatste keer leek ze wat los te komen.

Het is kwart over acht in de ochtend, ze komt altijd net voor de school begint. Wanneer ik haar samen met haar moeder uit de wachtkamer ga halen heeft ze een grote satéprikker vast met allerlei snoep er aan geprikt en een lolly aan het uiteinde. “Voor jou”, zegt ze trots. “Ik ben in de vakantie jarig geweest en ik mag vandaag trakteren, dus ik heb er ook één voor jou”. Terwijl ze de snoepprikker aan me geeft denk ik heel even: “oei, dat is een hoop suiker, ze doen niet aan gezonde traktaties op die basisschool”. Zonder er verder iets over te zeggen, bedank ze ik ze blij voor het lekkers en gaan we over op de evaluatie van de afgelopen maand. Aan het eind van ons gesprek wens ik ze heel veel succes met het trakteren en veel plezier tijdens haar kinderfeestje.

De rest van mijn werkdag ruikt de spreekkamer mierzoet en kijk ik steeds met een glimlach naar de traktatie. Had ik de diëtist met het wijzende vingertje moeten zijn en had ik haar moeten vertellen dat snoep niet goed is voor haar en haar klasgenootjes? Nee, ik vind van niet! Ik geloof dat een gezonde leefstijl draait om balans en juiste keuzes maken. Beweeg voldoende, eet gezond en gevarieerd en geniet op een feestje van wat lekkers, want dat hoort er bij!

Terwijl ik deze blog schrijf, eet ik een lekkere zoete lolly en straks kook ik een gezonde Hollandse pot met sperzieboontjes, aardappelen en pepersteak.

Enjoy the little things!