Volg deze stappen om aan een gezondere leefstijl te werken!

  1. Het begint altijd met een doel.

Probeer eerst vast te stellen wat je doel is, misschien wil je 10 kg afvallen of wellicht heb je klachten van diabetes of een andere ziekte en wil je die verbeteren? Wees realistisch en stel een doel vast wat haalbaar voor je is. Als je nu 50 jaar bent is het misschien niet realistisch om het gewicht na te streven van toen je 18 jaar was. Denk ook goed na over de reden van je doel; waarom wil je dat doel bereiken? Heb je dan misschien meer conditie om met je kleinkinderen te spelen of voel je je dan meer zelfverzekerd tegenover anderen of vind je dat je dan leukere kleding kan kopen? Probeer het antwoord in jezelf te zoeken! Prik een startdatum en bedenk tussendoelen, zodat je met kleine stapjes naar je hoofddoel kunt werken en tussentijds al kleine succesjes kunt vieren.

  1. Je eigen gedrag kennen is het begin van veranderen.

Als we onze leefstijl willen veranderen, moeten we eerst weten wat we doen en waarom we het doen. Doe zelfonderzoek met behulp van een dagboek waarin je minimaal 5 dagen opschrijft wat je eet en drinkt op een dag. Probeer ook te bedenken waarom je iets eet of drinkt. Had je trek, was het gezellig, was je verdrietig of misschien verveeld? Als je aandachtspunt beweging is, kun je dit ook noteren in een dagboek. Na een aantal dagen kun je een patroon gaan ontdekken, eet je nu elke dag koekjes bij de koffie of schep je altijd een tweede portie op bij de warme maaltijd? Misschien heb je het idee dat je helemaal niet zoveel eet, maar kun je qua keuzes nog wel wat veranderen? Graag help ik je hierbij!

  1. Maak de weg vrij voor nieuw gedrag

Bedenk welke ongezonde eetgewoonte je wilt veranderen en maak hiervan een kleine afspraak met jezelf. Belangrijk in deze stap is dat je goed formuleert hoe je het gaat doen, hoe vaak en hoe lang. Bijvoorbeeld in mijn geval: ik wil 7 dagen per week 2 stuks fruit eten per dag. Denk in kleine stapjes; als je nu elke dag koekjes eet, zal het je waarschijnlijk maar korte tijd lukken om helemaal géén koekjes meer te eten. En als je nu niet sport zal het lastig worden om meteen 7 keer per week te gaan sporten. Maak ook een Als-Dan plannetje voor moeilijke situaties, bijvoorbeeld als je een verjaardag hebt, dan kies je voor gebak of voor een hapje en een drankje.

  1. Verander je omgeving en ga er voor!

Vraag steun aan je partner of andere belangrijke mensen in je omgeving, zij kunnen grote invloed hebben op jouw gedrag. Misschien wil iemand wel met je mee gaan doen en kun je samen gaan bewegen. Zorg voor een nette keuken en zet gezonde dingen in het zicht en verleiders in de kast. Gebruik kleinere borden en schep je eten op in de keuken. Maak een boodschappenlijstje en ga geen boodschappen doen als je trek hebt. Vergelijk eventueel verschillende producten in de supermarkt, want een magere vruchtenyoghurt bevat dan wel weinig vet, maar wel veel suiker! Zoek afleiding als je het moeilijk hebt en maak kleine reminders om je aan je doel te herinneren (bijvoorbeeld een foto van jezelf op de kast of een positieve spreuk op een briefje in je portemonnee).

  1. Meet je resultaat.

Ten slotte is het belangrijk om voor jezelf te gaan evalueren hoe het gaat. Lukt het je 6 van de 7 dagen om meer fruit te eten of minder koekjes, prima! Is het gelukt om afgelopen week 2 keer een extra fiets- of wandelrondje te doen, ga zo door! Kijk niet alleen naar de dingen die nog beter kunnen, maar wees trots op de dingen die je al bereikt. Laat niet alleen het cijfertje op de weegschaal het resultaat bepalen, maar bedenk ook of je jezelf al beter voelt of wellicht is je bloedsuiker al verbeterd. Spreek met jezelf een leuke beloning af wanneer je een paar kilo bent afgevallen of wanneer het gelukt is om meer te bewegen. Denk niet aan eten als beloning, maar aan bijvoorbeeld een leuk tijdschrift kopen, naar de film gaan of een nieuw kledingstuk kopen.

  1. Blijf positief, ook bij terugval!

Laat je niet verleiden door negatieve gedachten, zoals “ik ben nu toch al de mist in gegaan, dus deze dag/week is al verpest” of “dat ene koekje was al zo slecht, er kunnen er nog wel 4 bij”. Zet meteen een streep er onder als je iets doet waar je minder tevreden over bent en pak de draad dezelfde dag weer op. Probeer moeilijke momenten voor te zijn en te bedenken hoe je omgaat met verjaardagen/etentjes/vakantie enz. Wanneer je 1 keer per week bewust kiest voor een gebakje of een schaaltje chips, mag je hier heerlijk van genieten en is dat dus niet fout! Vervolgens ga je gewoon verder en je zult zien dat je hiermee prima je doel kunt bereiken. Werk liever stap voor stap aan een patroon wat je vol kan houden, dan heel streng te zijn, wat vaak maar tijdelijk lukt.

Heel veel succes met het bereiken van jouw gezonde leefstijl! Mocht je hierbij hulp nodig hebben, mail of bel me gerust voor het maken van een afspraak.