Op donderdag 12 januari is Nadja gestart met de post HBO kinderdiëtetiek aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Zij vertelt wat dit precies inhoudt en wat voor waardevolle bijdrage dit oplevert voor Diëtist Tholen.

Kinderdiëtetiek, het woord zegt het al, is een cursus die verdieping geeft over voeding voor kinderen. Voeding van vóór de geboorte tot volwassene. Bij de voeding van een kind komt heel wat kijken. Het gaat niet alleen om wat een kind mag eten, maar ook om veel andere factoren, bijvoorbeeld de groei en ontwikkeling. Tijdens de cursus wordt haarfijn uitgelegd hoe je een kind moet meten en wegen en hoe de ontwikkeling van een kind verloopt. Dit moet je natuurlijk goed kunnen toepassen in de praktijk. Het goed kunnen aflezen van een groeidiagram is bijvoorbeeld een echte must! Voor een goede groei en ontwikkeling is het belangrijk om te weten wat een kind mag eten en hoeveel. Ook wanneer een kind minder groeit, zijn hier richtlijnen voor wat er dan gegeten moet worden. Er is ook veel verdieping over borstvoeding, verschillende soorten kunstvoeding en het starten van bijvoeding.

Wat uitgebreid aan bod komt is koemelkallergie, zodat ik dit in de praktijk kan herkennen, weet hoe een diagnose gesteld wordt en wat er dan als alternatief gedronken kan worden. Ook gaan we dieper in op spugen, diarree en andere klachten die met grote regelmaat voorkomen bij kinderen. Bij ernstige lichamelijke klachten en/of ziekten kan ik straks in de praktijk toepassen welke voeding nodig is voor groei, ontwikkeling en herstel.
Later deze cursus komen ook overgewicht en obesitas uitgebreid aan bod. Een groeiend probleem waar wij als diëtist zeker kunnen bijdragen aan vermindering van overgewicht en verbetering van de gezondheid van kinderen. Gewoon door te leren hoe je op een leuke manier kunt omgaan met gezond en lekker eten.

Mocht u vragen hebben over starten met bijvoeding, koemelkallergie, de groei van uw kind of heeft u een moeilijke eter, dan kunt u altijd contact opnemen met ons. Met de kennis die ik nu al heb opgedaan en nog verder zal uitbreiden, zal ik u en uw kind zo optimaal mogelijk proberen te begeleiden.

Groetjes Nadja