Het is weer meivakantie! Helaas lijkt het niet super mooi weer te worden, maar ook binnen kun je heel veel leuke dingen doen. Diëtist Nadja geeft een aantal tips om samen met je kinderen aan de slag te gaan met lekker en gezond eten.

Knutselen met groente en fruit

Op de website van Pinterest staan heel veel voorbeelden om een eigen kunstwerkje te maken van groente en fruit. Snijd bijvoorbeeld wat plakjes banaan, plakjes aardbei en schijfjes kiwi en appel om hier iets moois van te maken. Hetzelfde kan natuurlijk met rauwkost. Bijvoorbeeld met reepjes paprika, halve cherrytomaatjes, komkommer en wortel. De details kunnen gemaakt worden van wat rozijntjes. Voor het beste effect kan je het maken op een witte snijplank of een groot wit bord. En daarna natuurlijk lekker opeten als tussendoortje! Hieronder staan wat voorbeelden.

 

Drinken

Thuis zijn er natuurlijk geen vaste pauzetijden, maar let er ook thuis op dat je kinderen voldoende blijven drinken. Liefst geen suikerrijke frisdrank of sap, maar iets wat (bijna) geen suikers bevat. Maak van het drinken wat leuks met deze tips:
* Serveer water in een kan met muntblaadjes of komkommer. Je kunt ook een glas water versieren met een schijfje sinaasappel of citroen. Let op: geef niet de hele dag door water met fruit, omdat dit weer niet goed is voor het gebit van je kind.
* Doe er een leuk gekleurd rietje of fleurig parasolletje in.
* Maak ijsklontjes met een blaadje munt of basilicum, fruit zoals een framboos, druif of blauwe bes. Doe het ijsklontje in een glas water. Dit geeft een vrolijk effect!
* Een leuke waterkan of watertap op tafel zetten stimuleert de kinderen om hier eerder naar te pakken dan wanneer het in de koelkast staat.

Moestuintjes

Dit heeft natuurlijk niet direct met eten of drinken te maken, maar het is wel ontzettend leuk om met je kinderen te doen. Bij de Albert Heijn krijg je ze dit voorjaar weer gratis; de moestuintjes. Verder zijn er nog verschillende winkels waar het te koop is, bijvoorbeeld de Hema en verschillende tuincentra. Zo kan je je eigen kruiden, groente en fruit kweken. De kinderen kunnen dan helpen met zaaien, water geven, verpotten en oogsten. Zo kunnen de kinderen een goed beeld krijgen wat er uit zo’n klein zaadje kan groeien. En misschien eten ze nu wel meer of andere groente dan anders omdat ze er zelf bij geholpen hebben.

Fijne vakantie!!