De feestdagen komen in zicht! Een ontzettend gezellige tijd met familie en vrienden wat meestal gepaard gaat met eten en drinken. Op zich niets mis mee, maar wel als je op je gezondheid of je gewicht probeert te letten. Dan is deze tijd extra lastig met alle verleidingen en lekkere gerechten die het met zich mee brengt. Daarom geef ik hierbij wat tips om de feestdagen wat gezonder door te komen, waarbij u wel evenveel kan van genieten.

Algemene tips:

 • Begin je feestdag sportief
  Start je feestdag met een stevige wandeling of een fietstocht om de calorieën van het feestmaal van de vorige dag te verbranden én om wat meer te kunnen eten bij de feestmaaltijd zonder aan te komen.
 • Afspraken maken
  Maak van te voren afspraken met jezelf over wat je wil eten. Is het menu niet bekend, spreek met jezelf dan af wat je zeker niet wil eten. Verken op het feest zelf wat er is: eet alleen het eten dat je een cijfer 10 geeft.
 • Pas op met koolhydraten
  Wees matig met stokbrood, gebakken aardappeltjes, frietjes, pasta en rijst. Neem in plaats daarvan wat extra groente en wat vlees.
 • Neem geen of minder alcohol
  Een glas wijn bevat behoorlijk wat calorieën. Probeer daarom maar halve glazen te nemen en het af te wisselen met water. Of nog verstandiger: spreek af dat jij de bob bent!
 • Geniet!
  De feestdagen gaan inmiddels om het gezellig samenzijn met familie en vrienden en om lekker te ontspannen. Leg hier de nadruk op en niet op het eten.

Tips gourmetten
Gourmetten, een veel gebruikt ritueel bij de kerstdagen. Ontzettend handig als je op je gewicht wilt letten. Jij bepaalt namelijk zelf wat er in je gourmetpannetje gaat. Het nadeel is wel dat het even duurt voordat het pannetje warm is en dat is er vaak de neiging om wat stokbrood te pakken. Pak eens wat meer salade in plaats van stokbrood of vul de tijd met een praatje met degene die naast je zit. Net zo leuk! Probeer de huzarensalade of rundvleessalade te vermijden, dit bevat veel calorieën. En kies bij het dessert voor sorbetijs of fruit.

 • Gebruik weinig of geen stokbrood, aardappeltjes of frietjes
 • Gebruik weinig of geen sausjes
 • Neem ruim van de salade of roerbakgroenten
 • Wees matig met de huzarensalade/rundvleessalade oid.
 • Bij het dessert: kies voor sorbetijs zonder slagroom of iets van fruit.

Tips buffet in een restaurant
In veel restaurants bieden ze bij de feestdagen een brunch of kerstdiner aan in een buffet-vorm. Dit betekent dat jij zelf de vrijheid hebt wat er op jouw bord ligt. Probeer bij de brunch wat minder broodjes te nemen en kies eens voor een omelet, gekookt eitje, salade of een schaaltje yoghurt gevuld met vers fruit. Zo blijft er volop keuze en neem je ongemerkt toch wat minder calorieën. Bij het kerstdiner kunt u het beste kiezen voor (roerbak)groente en vlees. Probeer de portie frietjes te minderen of weg te laten en wees voorzichtig met sauzen.

Tips kerstdiner
Wat nog het meeste lastige is als je op je gewicht wilt letten in het kerstdiner waarbij alles al van te voren ingepland is. Je bent dan beperkt in je keuze, maar toch kun je dit wel wat gezonder maken. Probeer voor het diner nog wat water te drinken zodat je niet met een te lege maag en veel trek hier aan begint. Neem wel van de gerechten die u opgediend krijgt, maar beperk alles wat daar omheen staat zoals extra sauzen, stokbrood, friet of aardappeltjes. U kunt dan beter wat extra gekookte groente of salade nemen. Ook is het belangrijk om te genieten van de maaltijd, goed te kauwen en meer tijd ervoor te nemen. Zo merkt u dat u al eerder een vol gevoel heeft.

Tips oud en nieuw
Oud en nieuw en oliebollen; een combinatie die onlosmakelijk met elkaar verbonden is. Een oliebol hoort er zeker bij, maar wel met mate. Daarnaast kunt u beter een oliebol of appelbeignet nemen dan een appelflap. Deze bevat namelijk dubbel zoveel calorieën! Pas daarnaast wel op met alcohol, neem in plaats van een zoeter (mix) drankje een glas een glas droge wijn of champagne. Dit bevat minder suikers, dus ook minder calorieën. En begin 2017 weer goed met een stevige wandeling of fietstocht.

Wist je dat…..
….. Er in 1 oliebol 7 suikerklontjes zitten? Hier moet u gemiddeld 28 minuten voor wandelen!
……Er in 1 appelflap maar liefst 12 suikerklontjes zitten? Hier moet u wel 70 minuten voor wandelen!
…..Er in 1 glas champagne geen suikerklontjes zit? Maar wel alcohol natuurlijk wat ook veel calorieën bevat. U moet er dan ook bijna 10 minuten voor wandelen!

Hele fijne en gezonde feestdagen toegewenst!